Плантарен Фасциит

Плантарен Фасциит

Плантарния фасциит е една от най-често срещаните причики за болки в ходилата. Макар, че най-често се среща при спортисти и други активни хора, по-малко активните групи хора също могат да страдат от това заболяване. Носенето на малко повече килограми в комбинация с обувки с неадектватна опора, могат да играят голяма роля в причиняването на това неприятно и болезнено състояние.

 

Какво точно е плантарния фасциит ?

Плантарния фасциит обикновено се проявява като пронизваща болка в стъпалото, която често е най-силна при първите няколко стъпки сутрин.

От наименованието му „Plantar Fasciitis” се предполага, че става въпрос за възпалително състояние, но това не е абсолюто правилно.

Плантарния фасциит е нараняване от преизносване, като синдром на карпалния тунел и вероятно по-добре би могле да се опише като „генерализирана болка в стъпалото на краката“. Разликата между плантарния фасциит и други нараняванието от прекомерно износване е, че плантарната фасция не е сухожилие, тя е лист от съединителна тъкан, по-сходна по структура с лигамент (връзка).

Тази фасция преминава през плантарната повърхност на стъпалото и поддържа свода на стъпалото. Тъканта е подложена на постоянно напрежение, докато поддържа това положение, така че е разбираемо защо тази травма е толкова често срещана.

Ключов момент е да се каже, че медицинската наставка „itis” се използва специално за описване на възпалителни състояния, но изследванията показват, че болката при състоянието на плантарния фасциит е свързана с дегенерация на колагена и дезорганизация в плантарната фасция, а не възпаляване на тъканите.

Реалността е, че тъканите на повърхността на стъпалото не са възпалени – те умират. Клетките на съединителната тъкан преминават през некроза и следователно изпитвате болка. Макар това да звучи страшно и дори екстремно, трябва да разберете, че тази смърт се случва на клетъчно ниво. Резултатът от клетъчната смърт е заместването със здрава съедиителна тъкан.

Как мога да го третирам ?

Съществува широка гама от възможности за лечение, когато става въпрос за болка в плантарния фасциит. Както при повечето заболявания, някои от наличните лечения са по-склонни да бъдат успешни, отколкото други. Всяка вероятност за успех при лечението на плантарния фасциит, зависи от индивида и от точната причина за болката – не само от вида лечение.

В тази статия ще фокусираме върху леченията, които можете да прилагате за себе си у дома. Ако смятате, че проблемът ви е по-сериозен и/или прекалено болезнен, за да продължите с ежедневните си дейности, трябва да се свържете с лекар.

 

 

Стелки и анатомични обувки

Разтягането, което се получава върху плантарната съединителна тъкан по време на ходене или бягане, е до голяма степен отговорен за много от проблемите на плантарния фасциит. Затова има смисъл, да поставите подложка под стъпалото си, за да го запазите в приятна, неутрална позиция. Така ще помогнете за намаляването на стреса върху тъканите – и по този начин ще намалите болката. Специализираните стелки и ортопедични обувки, които подкрепят анатомично свода, помагат добре за предотвратяване и регресия на болката в стъпалото.

Ако искате да разгледате видове анатомични обувки вижте тук.

 

НСПВС / Болкоуспокояващи

 

Нестрероидните противовъзпалителни средства са клас болкоуспокояващи, с които можем да се сдобием лесно без рецепта и най-често се ползват за общи болежки като главоболие. Най-широко известния НСПВС се продава под търговското наименование ибупрофен.

По-горе казахме, че плантарният фасциит всъщност не е възпаление и следователно приемането на това лекарство, което е направено да се бори с възпалението, е малко вероятно да бъде 100% ефективен метод за намаляване на болката.

 

 

 

 

Физиотерапия

Физическата терапия може да има много форми и вариации и е от голяма полза при най-различни разновидности мускулно-скелетни наранявания. Когато търсите решение за болката в ходилата е добра идея да проучите различни терапевтични пътища и да откриете най-подходящия за вас и вашите крака.

Докато масажът, манипулацията и упражненията могат да бъдат напътствани/извършвани от професионалисти, има много възможности за физиотерапия, които бихме могли да проучите сами и да практикувате.

Упражненията за разтягане и укрепване на плантарната фасция, ахилесовото сухожилие, и мускулите са се оказали ключа към лечението на много случаи на плантарен фасциит. Тези упражнения могат да се извършват ежедневно докато гледате телевизия или си пиете кафето и могат да са в значителна помощ по пътя към възстановяване.

Масажирайте ходилата си

Масажът на тъканите може да помогне в редица състояния на мускулно-скелетната система и спортни травми - плантарният фасциит не е изключение.

Масажът може да помогне за разтягане на тъканта и влакнестото сухожилие, които образуват плантарната фасция.

Множество техники за масаж могат да бъдат приложени за стъпалата, опитайте да експериментирате и да видите какво най-добре намалява болката в краката ви. Някои от масажните техники може да са леко дискомфортни, но никога твърдо много и да ви причиняват достатъчно болка, за да ви накара да се изпотите.

Ако проблемите продължават...

Може да откриете, че най-добрият начин да атакувате болката е да се върнете към основата на проблема.

Плантарният фасциит се получава от прекомерно износване поради натоварване, което напряга плантарната фасция.

Затова оставете стъпалата ви да си починат няколко дни. Избягвайте дейности с голямо напрежение и им дайте известно време. Може да ви се стори изнервящо и разочароващо да чакате и да не правите нищо, но това време е инвестиция за безболезненото ви бъдеще.

 

 

 

Публикувано от Ben
БЪРЗО ПОВИКВАНЕ