Немската марка за обувки Salamander през годините

Немската марка за обувки Salamander през годините

Първите стъпки на Salamander

Якоб Сигльо, който създава магазин за обувки

            Нищо не е лесно в началото. Не беше по-различно за 23 годишния Якоб Сигльо, който създава магазин за обувки като обущар в Корнвестхайм, близо до Щутгард, Германия през 1885 г. Шест години по-късно той се присъединява към Макс Леви, търговец на кожа от Щутгард. Под името „J. Sigle and Cie”, скоро те имат 125 служителя. До 1897 г. компанията заема четири етажен цех.

4-етажна фабрика за обувки Саламандър

            През 1904 г. производителят на обувки Salamander възниква с негов шрифт, лого и патент. Не след дълго се построява огромна фабрика  в Корнвестхайм.

            Идеята да се създадат магазини, в които да работят независими продавачи изглежда перфектна и скоро става реалност. До 1909 г. компанията има 26 магазина, в които се продава стока от минал сезон, така наречените аутлети (outlets). През 1914 г. 2800 служителя произвеждат над 2 милиона обувки. През 1925 г. Макс Леви, ключова личност за успеха на компанията умира. През 1927 г. Компанията е регистрирана в над 123 щата. Фирмата притежава няколко по-малки такива. През 1930 тези компании са обединени и образуват Salamander AG, публично търгувана компания. Пет години по-късно Якоб умира на 73 годишна възраст.

 

Фабрика за Обувки Salamander Втората Световна

            През 1939 г. Втората Светована война избухва и Salamander губи 26% от фабриките си и 50% от магазините. Въпреки това през 1946 г. се възстановява и няма търпение да покори нови върхове. Един от новите им проекти през 1949 г. е стартиране на производство на обувки за деца. Скоро компанията за почва да произвежда почти 8 милиона чифта със своите 9900 служители.

 

Производителят на обувки Salamander покорява международни пазари

Обувки Salamander по Света

            За да продължи развитието си производителят на обувки Salamander се концентрира върху международната експанзия, основавайки Salamander France (Франция) през 1960 г. и Salamander Austria (Австрия) през 1969 г. През 1967 г. 18 000 служители произвеждат почти 14 милиона чифта обувки. С течение на времето все повече международни марки навлизат на германския пазар и оцеляването на компанията сатава все по-трудно след 1971 г. Пет години по-късно приходите от продажбата на само 5 милиона чифта не са достатъчно, за да се удържи на конкуренцията. През 1981 г. броят на служителите намалява до 7566 човека, а годишното производство е 8 милиона чифта годишно. Днес Salamander управлява 248 собствени магазина в западна Европа.

            От началото на 80-те години компанията постига редица големи успехи. 90% от населението на Германия вече разпознават марката или са чували за нея. През 90-те години тя навлиза в нова ера. Подредбата и аранжирането на магазините изглеждат като истинско дело на изкуството. Следва покоряване на още международни пазари – Полша, Унгария, Чехия, Русия и ОАЕ.

             Salamander продължава да се развива като конгломерат в късните години на 90-те. Специализирана е в производство на обувки, недвижимо имущество и продажба на услуги. До 2003 г. Salamander има 230 магазина разположени в 9 страни в Европа.

Придобиване на Salamander от Egana Goldpfeil Group

Фабрика за Обувки Salamander

            В края на 2005 г. Salamander е придобита от Egana Goldpfeil Group, базирана в Хон Конг с европейско седалище в Офенбах. Немският производител на обувки жъне успехи благодарение на опита на Egana Goldpfeil Group в производството на висококачествени кожени продукти, като създава 4 марки за кожени продукти. Сегмента кожени аксесоари расте. В него попадат чанти, колани и портфейли. На 1 юли 2008 г. седалището в Корнвестхайм е преместено в централата на компанията-майка EganaGoldpfeil. Същата обявява фалит през февруари 2009. По онова време в нея работят около 1800 служители по целия свят. Годишният оборот е около 190 милиона евро, включително от марката Ara.

Независимост на Salamander

Магазини за обувки Salamander

            От 2009 г. Salamander имат независима верига магазини за обувки. През 2010 г. е обявено, че производителите Уортман, част от която е марката Тамарис заедно с Ара искат да направят съвместно нова колекция детски обувки под марката Лурчи. Младата марка за малки стъпки съществува и до днес.

            В резултат от редица решения на големи личности за времето си, производителят на обувки Salamander преживява много възходи и падения. Въпреки всичко оцелява и продължава да ни радва с удобни и съвременни модели обувки.

 

 

Публикувано от Ben
БЪРЗО ПОВИКВАНЕ