Фактори при избора на мъжки маратонки

Фактори при избора на мъжки маратонки

Има най-малко 3 ключови фактора при избора на правилния чифт мъжки маратонки, особено когато целта е да се използват спрямо основното им предназначение – спорт. Ако купувате маратонките за ежедневно използване, тъй като те са възможно най-удобната обувка, можете да рискувате с нискокачествени изделия, водейки се от ниската им цена. При спортните натури обаче, изборът трябва да се базира на:

  1. Вид на практикувания спорт

Има огромно значение за какъв вид спорт ще използвате даден модел мъжки маратонки. Неслучайно лидерите в областта на спортната екипировка разработват голям брой серии за всеки отделен тип физическа активност – има модели за бягане, за фитнес, за крос-фит, аеробика, за планински преходи и т.н. Тъй като маратонките се използват основно за бягане е важно да изберете модела в зависимост от настилката, в която ще влизат в контакт. Има значение дали ще бягате по:

  • Твърда настилка – асфалт, бетон, паваж. Този тип маратонки са леки и гъвкави и с дизайн, разработен така, че да осигури допълнителна стабилност на стъпалото при многобройно, повтарящо се стъпване върху твърди, гладки и равни настилки. Ако сте любители на сутрешното бягане по алеите на парка или предпочитате оживените улици и по-слабо натоварените пътища, обезателно трябва да заложите на тях.
  • Оф-роуд маршрути – бягането по черни пътища, изисква да изберете мъжки маратонки, пригодени за среща с камъни, кал, бурени, чакъл и други подобни препятствия. Те са подсилени с агресивен протектор за солидно разтягащата се подметка и укрепени за допълнителна стабилност и поддръжка на стъпалото.
  • За фитнес зала – Маратонките за крос-фит или тренировки с тежести се отличават с по-фина и лека подметка, тъй като при тях контактът с настилката е важен за равновесието и баланса. Тук контактът с пода е от значение и не може да се осъществи с маратонки, притежаващи груба и плътна подметка.

 

  1. Материал

За намирането на подходящите мъжки маратонки за спорт е особено важен материалът, от който са изработени. При съвременните модели лицевата част е направена от различни материали - изкуствена кожа, найлон, TPU (термопластичен уретан) и специални водонепропускливи мембрани. Ако бягането на открито е вашата страст и дори лошото време не е в състояние да ви откаже от дневната тренировка, изберете водоустойчив модел, при който мембраната е залепена към хастара във вътрешната част на обувката. Тази мембрана блокира навлизането на влагата, като позволява на краката да дишат. Обувките с такава мембрана поддържат краката сухи във влажна среда с лек компромис в дишането.

  1. Определяне на точния номер

Определянето на точния размер е важен не само за удобството и стабилността на стъпалото по време на спорт, но и за продължителността на живот на конкретния модел мъжки маратонки. Тъй като номерата, посочени от различните производители понякога се разминават, може да се окаже, че закупеният модел се разминава с половин или цял номер от този, който носите. Ако пазарувате на място, грешките са изключени, защото можете да изпробвате. Въпреки това, е добре да пробвате маратонките в края на деня, когато краката са леко подути, за да си осигурите малко свободно пространство. Ако ползвате ортопедични стелки, е хубаво да ги вземете със себе си.

Публикувано от Ben
БЪРЗО ПОВИКВАНЕ