История на футболните топки

История на футболните топки

Съвременните футболни топки разполагат с формата на една идеална сфера. Техните размери, тегло и състав са законово определени. Става въпрос за Закон 2 от Правилата на играта на ФИФА. В случай, че говорим за футболни топки, които се използват за целта на провеждане на големи международни турнири, те задължително трябва да отговарят на конкретни норми и стандарти, които често са изключително строги, но все пак винаги спазвани от организаторите на конкретните събития. Ранните версии на топката, пригодена за провеждане на футболен мач, са изработени от така наречения пикочен мехур или това е по-конкретно стомах на животно. Такъв тип топки обаче се спукват твърде лесно – особено ако с тях се рита силно, а знаете силното ритане си е почти наложащо във футболната игра. По-късно обаче топката за футбол се усъвършенства и се стига до вариантите, които познаваме днес.

Модерните футболни топки са дело на дългогодишни разработки от страна на специалисти в областта като Чарлз Гудиър и Доменико Нобили. Именно те са хората, които въвеждат каучука и неговата вулканизирана форма при производството на футболни топки. Днес, технологичните изследвания продължават, за да се постигне все по-голямо развитие на топката, без която най-популярният спорт в света би бил невъзможен.

По-конкретно, историята на футболната топка такава, каквато я познаваме днес датира през 1863 година. Това е годината, когато за пръв път се изготвят спецификации, задължителни за модерните и използвани в различни големи първенства, но също така и във вътрешните първенства на отделните държави.  Допреди този момент, топките са имали специални подплънки, за да могат да запазят своята кълбовидна форма. Но нещата се променят отново през 1872 година, когато за пръв път се определя и материалът, от който могат да се изработват топките.

През 20 век започва подобряването на футболната топка като изделие и тя започва да се изработва от каучук и кожа. Това я превръща в идеалният инструмент за ритане и има добър отскок, но ударът с глава е изключително болезнен за играчите. За да бъде разрешен този проблем е трябвало да се преодолее абсорбцията на вода от кожата при дъжд, което увеличава многократно теглото на самата топка. Но по това време съществува и друг проблем, а именно е, че кожените ленти не са винаги с еднаква дебелина и качество.  Всичко това налага допълнителни мерки за изграждането на идеалния и конкретния образ на съвременните топки, предназначени за провеждане на футболен мач.

Като за финал е важно да отбележим, че днешните футболни топки тестват за деформация при удар, както и при рикоширането им от различни повърхности. От друга страна, използваните вече материали са по-скоро от изотопен тип, а освен това те имат и допълнителен твърд шев. Съвременните спортни компании от типа на Адидас, Найк и Пума обещават внедряването на все по-иновативни матирали. С тях днешната топка за футбол запазва здравината си, като същевременно придобива по-практичен вид.

Публикувано от Ben
БЪРЗО ПОВИКВАНЕ