Как да се грижим за ботуши естествена кожа

Как да се грижим за ботуши естествена кожа

Ако си мислите, че след като си закупите качествени и скъпи ботуши естествена кожа си осигурявате и гаранция за носене от години наред без проблеми, лъжете се. Всъщност, истината е, че всеки чифт обувки от кожа изискват конкретни подходи и старание за поддръжка. Само така те ще се съхранят прекрасни и удобни на вашия крак. А когато говорим за ботуши естествена кожа с високо качество и висока цена, разбира се, че мотивацията за правилните грижи е по-голяма. Ето защо ние решихме да ви дадем няколко практически съвета по повод тези дължими и необходими грижи.

  1. Прибирайте обувките на сигурно място

Това важи както за активния им сезон – през есента и зимата – така и през лятото. Добре  е след като се приберете вкъщи веднага да почистите и ако е възможно да подсушите (само с кърпа и в никакъв случай с уреди от типа на сешоар или сушилня) ботушите. Не ги оставяйте на пряка слънчева светлина, защото така кожата ще се свие и ще избледнее. През лятото най-добре приберете ботушите в оригиналната им опаковка или в найлон. Така ще ги предпазите от прах.

  1. Купувайте подходяща и специална козметика за естествена кожа

С почистваща пяна можете да премахнете петната и по-силните замърсявания от вашите ботуши естествена кожа, а с шампоан – да ги освежавате веднъж седмично. Ежедневно е добре да нанасяте боя с класическа четка за обувки. Лъскайте ги максимално често, а ако не се справяте, обърнете се към професионалист. В допълнение, можете да ползвате и специален спрей, който да носите в дамската си чанта за бързо освежаване, докато сте навън. Различни полиращи средства и освежаващи цвета продукти са не по-малко препоръчителни особено ако обувките ви са скъпи и си заслужават всяка подобна грижа.

  1. Задължително се осведомете предварително за препоръчителната поддръжка на вашите ботуши

Когато купувате или все още избирате новите си ботуши естествена кожа, поискайте информация от производителя за точния им състав. Тя ще ви помогне да положите правилните грижи за обувките си. Хубаво е да попитате продавач-консултанта и за съвети как и колко често да почиствате ботушите си.  Факт е, че различните кожи – та дори и да говорим само за естествена кожа – изискват различен подход за поддръжката (например, матовата кожа има нужда от по-дълбоко почистване от лачената).

  1. Почистването е не само външно, но и вътрешно

Това се отнася за всички – дори да нямате проблеми като изпотяване на краката или неприятна миризма в обувките – хубаво е да ги почиствате и вътрешно. С обикновена влажна кърпичка ще свършите отлично тази задача. А ако имате проблеми като неприятна миризма и изпотяване на краката, протривайте редовно обувките със спирт, ако вътрешността за разлика от външната им част не е от естествена кожа. Обратно – ако вашите ботуши са изцяло изработени от естествена кожа, дезинфекцирайте ги отвътре със сода бикарбонат. При наистина силна миризма и то всеки ден, оставяйте содата за цяла нощ.

Грижете се правилно и редовно за вашите ботуши естествена кожа и те също, ще се грижат за удобството и топлината на вашите ходила! Цяла зима!

Публикувано от Ben