5 вида мъжки обувки, които трябва да имаме

5 вида мъжки обувки, които трябва да имаме

Избираме мъжките обувки бързо, припряно, развълнувано и с очакването, че те ще ни предоставят пълна активност поне няколко години след покупката Мъжките обувки са многообразни почти колкото “колегите” си в дамската мода, а моделът на някои представители от тази категория се е превърнал в класически, тъй като води началото си преди повече от столетие.

Традиционната класификация на елегантни, спортно-елегантни и спортни модели, което всички господа познават, се състои от няколко отличителни типа дизайн за всяка категория. И докато за някои от тях господата не са чували изобщо, други рано или късно задължително се озовават върху стъпалата им. Те са няколко конструкции, част от всеки мъжки гардероб, и е добре да се подбират в толкова качествени варианти, че и след години да бъдат актуални и носени с удоволствие.

Подборът е правилен, когато разпознаваме класическата конструкция на отделните модели. Само тогава е възможно да притежаваме колекция чифтове, които ще съставят по-красивата част от гардероба ни и след много време. Стойностната обувка е дългосрочна инвестиция. И да, тя обикновено е дизайнерско решение.

Елегантните – продукт на ситуации и хора със световна известност

Мъжки елегантни обувки от естествен велур S.Oliver сивиПочти всички официални обувки водят началото си от края на 18-ти и началото на 19-ти век, а появата им няма никаква връзка с естетиката. Въпреки това, те носят характерната класическа елегантност на епохата си и остават непроменени в продължение на над две столетия.

Най-известните модели сред тях дължат появата си на униформата в един от най-старите университети в света - Оксфорд, на английският граф Дерби, чиито широки стъпалата се нуждаели от повече пространство, затова и в негова чест създали обувка с отворена горна част и еластични връзки, на фелдмаршал Блюхер, който поръчал най-удобните обувки за войниците си, както и на будапещенските обущари през 19-ти век. Тези разновидности на мъжките елегантни обувки привидно изглеждат близки като визия. Всъщност, всеки от моделите се разпознава чрез забележими особености, които определят и най-подходящите облекла към тях.

Общото между всички изброени видове е пристягането чрез връзки, които при типът Монк са заместени от катарама. Издигнатата платформа в задната част на стъпалото на различна височина е един от отличителните характеристики, както и декоративните перфорации. Най-официалният стил е запазен за обувките Оксфорд в изчистеният им стил, тъй като те имат и декорирана разновидност. Останалите се съчетават ефективно както със строго елегантно облекло, така и със спортно-елегантни облекла и дънки, като повечето от тях се вписват и в официалната, и в леко небрежната ежедневна категория.

 

Спортните

Мъжки италиански спортни обувки сини Nero Giardini естествена кожаКласическите модели, свързвани със спортната активност, вече утвърждават мястото си като атрактивно допълнение към street и дори към офис визията. Разнообразието сред маратонки и кецове е действително огромно. И докато маратонката си остава спортен елемент, колкото и да бъде видоизменяна, кецовете изненадват с интересни дизайнерски решения – комбинация от няколко материи, щампа, надпис, персонализирани, пъстри или семпли едноцветни вариации, с ниска или висока подметка.

Повечето кецове са проектирани с външно разположена емблема на марката. Този тип дизайн остава в рамките на спортният стил, докато вариантите от естествена кожа, украсени с тегели и надписи, са най-подходящата обувка за градски “casual” стил. Височината им също определя подходящото облекло за съчетание: подметките над 3 см. са предназначени за спортен аутфит или дънки, докато намалената и равна подметка трансформира кецовете в ежедневна спортна обувка.

 

Еспадрили – плетена обувка с испански произход

Мъжки еспадрили Bugatti jeans коркова стелкаЕспадрилата е обувка, станала известна с дизайна на подметката и с удобството си.  Ходилото стъпва върху едновременно много устойчива и много мека плетена подметка от конопено въже, а в горната си част е покрито от памучна, кожена, дантелена и други видове материи, разкрасени с принтове, пайети, апликации, връзки, каишки и всякакъв друг тип декорации. В първоначалният си вариант, тези удобни обувки са били изработени от грубо памучно платно и специално растение за подметките, на чието име са кръстени.

Еспадрилите са ръчно изработвани още през 14 в. в Каталуния, а според исторически източници, прародителите им са първият модел обувки. Състоят се от две съединени парчета тъкан или кожа, здраво зашити помежуд си и към изплетената подметка. Удобни, леки и запомнящи се, те навяват мисли за лято, крайбрежни разходки и солни изпарения в косите, но са масово предпочитани от съвременният мъж като допълнение към небрежно лятно облекло за града.

 

Мокасини – обувката на американските индианци

Мъжки мокасини с връзки естествена кожа S.Oliver синиНа пръв поглед наподобяват еспадрилите и често биват обърквани с тях. Всъщност, двата модела се различават коренно. Мокасините са задължително от кожа, която първоначално е била изработвана от типични за степните и северни географски ширини естествен материал от северен или горски елен, бивол и всякаква друга кожа, която предоставя достатъчно мекота.

Основната им характеристика е именно мекотата – те трябва да са изключително адаптивни към интензивни движения, и едновременно комфортни за продължително стоене в изправено положение. За разлика от платнените еспадрили, мокасините представляват две парчета кожа, едното от които обхваща контурът на стъпалото, а другото покрива горната му част. Те са съединени чрез характерен шев с U-образна форма, а страничните им части имат пристягащ ширит, нанизан през перфорирани дупки.

Това са традиционните обувки на американските индианци. В зависимост от географското местоположение, подметката бива свръхтънка и леко уплътнена в северните или скалисти райони, но условието е да бъде лека и безшумна. Първоначално с визия в кафяв цвят и украсявани с бродерии от мъниста, апликации и ресни, днес те са трансформирани в много разнообразни варианти.

 

Ботите

Топли мъжки боти естествена кожа Bugatti® Sub кафявиЕсенните и зимните боти не могат да бъдат игнорирани при попълване на колекцията с подходящи обувки за мъже, тъй като валежите и минусовите зимни температури не позволяват друго отношение към стъпалата. Мъжките боти са много по-разнообразни, отколкото вероятно смятат някои потребители. Прототипите на повечето от тях са създадени за спортни или военни цели преди няколко века. Първоначалната конструкция се е съхранила и обогатявала чрез новите модни течения.

Военните боти и кубинки са известни с изключително разнообразният си дизайн, и са обединени от мощната устойчива подметка и здравата материя. Височината им е различна и варира от глезена до над коляното. Изработени са от разновидности на кожа, гума и текстил, а закопчаването често е подсилено с катарами. Днешните боти са красиво и предпочитано допълнение към зимното облекло.

БЪРЗО ПОВИКВАНЕ